Welke verschillende soorten carkit systemen zijn er?

Anno 2002 is het verboden om mobiel te bellen in de auto in Nederland. Dit houdt in dat de mobiele telefoon wordt vastgehouden in de hand tijdens het rijden. Echter, handsfree bellen in de auto is wel toegestaan. Dit kan op verschillende manieren, één van de populairste manier is doormiddel van de carkit (wanneer een ingebouwde autotelefoon ontbreekt).
Sinds het ontstaan ervan zijn er verschillende soorten en maten van carkits. Goedkopere en duurdere, één functie hebben ze allen gemeen: het handsfree bellen, maar wat kunnen ze nog meer?

Verschillende soorten carkit systemen

In principe zijn er drie verschillende type carkits. De simpelste carkit is extern ingebouwd en bestaat uit een ingebouwde speaker, microfoon en bedieningspaneel. Hiermee kan men bellen (inclusief contacten kiezen) en gebeld mee worden. De iets duurdere versies kunnen ook muziek streamen naar de boxen van de auto. De meest geavanceerde carkit wordt intern ingebouwd in de auto en staan in direct contact met de auto. Echter, de prijs van deze versies beginnen zijn duizend plus en deze kunnen we eigenlijk niet met interne carkits vergelijken.

Carkits vergelijken

Het is mogelijk om uit honderden verschillende soorten carkit systemen te kiezen als we bol.com moeten geloven. Beginnend vanaf €12,88 en eindigend bij €529 is het kiezen van een carkit een echte klus. Want welke is geschikt voor u én uw auto? Het is in ieder geval belangrijk een telefoon met bluethooth verbinding te hebben. Vanaf dat moment is bijna elke carkit geschikt (enkelen zijn slechts voor apple of android). Sommige zijn makkelijker dan andere te bedienen en te installeren.

Carkits bestaan voornamelijk uit 3 onderdelen. Een display, bediening en microfoontje (soms worden deze drie onderdelen gecombineerd). Het bekendste merk Parrot heeft daar de meest gebruiksvriendelijke versie van. Voor €169 zijn alle 3 de onderdelen te verkrijgen, ook zijn ze los verkrijgbaar. Hiermee kan de gebruiker muziek laten afspelen, telefoontjes opnemen en weigeren. De display is echter simpel en klein. Parrot heeft ook andere displays, deze zijn groter en met kleurendisplay. De verkoop hiervan begint bij €119,90 (zonder microfoon).
Ook andere merken zoals Nokia en Jabra verkopen enkele carkits. Deze zijn in prijs voordeliger dan de Parrot. Toch is het design en de gebruiksvriendelijkheid een stuk minder dan bij de Parrot.
Als we de bekende merken met verschillende type carkits zonder merk vergelijken, dan blijken er veel meer op de markt aanwezig te zijn. Als je alleen geïnteresseerd bent in slechts bellen in de auto dan is men beter af zonder een parrot. Merkloze carkits beginnen namelijk al vanaf iets meer dan een tientje en zijn simpel te installeren.