Zijn nepladers schadelijk voor je iPhone?

Bezuinig niet op een officiële iPhone oplader

Het gebruiken van een zogenaamde ‘neplader’ kan bijzonder schadelijk zijn voor de iPhone. Gebleken is dat laders die niet van producent Apple afkomstig zijn, voor schade aan de U2 IC chip kunnen zorgen. Die schade maken het toestel vroeg of laat onbruikbaar. En dan hebben we het nog net eens over het feit dat het risico op brand tijdens het opladen vele malen groter is dan wanneer je oplaadt met een officiële lader.

Chip

Aanvankelijk was het een raadsel voor de iPhone reparatiebedrijven; telefoons die het plotseling niet meer deden. Naar nu blijkt zit ‘m dat dus in nepladers, of nepkabels. De simpele reden is dat een niet officiële lader de elektriciteit niet goed door laat vloeien. Dit zorgt zoals gezegd voor schade aan de U2 IC chip. Deze chip is uitermate belangrijk. Het zorgt voor een aantal usb-functies én draagt er normaliter zorg voor dat de accu adequaat oplaadt. De chip zorgt er voorts voor dat de powerknop van je iPhone werkt. Tast je die chip aan, dan kan je toestel bij het grofvuil of moet er voor een klein vermogen gerepareerd worden. Dus is het simpelweg beter te investeren in een officiële lader.

Nepladers

Nepladers zijn in bepaalde gevallen niet van echt te onderscheiden, met dus alle nare gevolgen van dien. Bekend is dat er fabrikanten zijn die een lader met lood verzwaren. Zwaarder zou meer stevigheid uitstralen, zo redeneert men. Nog een extra risicofactor om rekening mee te houden: bij het opladen wordt een telefoon (of delen van) zoals bekend warm. Nepladers hebben dan niet de isolatie die een officiële lader wél heeft. Niet zo verwonderlijk dat het opladen van een telefoon al heel veel brandjes veroorzaakt heeft.

iPhone

Begin dit jaar kopten kranten dat er eindelijk een standaard micro-USB-lader beschikbaar was. Naar nu blijkt voldoen bepaald niet al die USB-laders aan de gestelde veiligheidseisen. Overigens is het ook weer niet fair alle niet-officiële laders als slecht te bestempelen. Er zijn we degelijk nepladers die je iPhone prima van stroom kunnen voorzien. Het gros van de nepladers veroorzaakt echter op den duur toch schade. Of zelfs brand. Bezuinigen op de aankoop van een lader is dus bepaald niet aanbevelenswaardig.