WhatsApp oplichting

Gisterenavond overkwam mij het volgende. Een vriend van mij stuurt mij via whatsapp dat hij een nieuw nummer heeft en dat hij zijn telefoon kwijt is. Ik kan zijn oude nummer wissen want die heeft hij niet meer.
Ik dacht prima dit zal ik later even opslaan. Het was tenslotte zondagavond en ik was met andere dingen bezig. Vervolgens begint hij mij ook te bellen en te vragen of ik even tijd voor hem heb. Ik mis dit gesprek en prober hem terug te bellen maar dit lukt niet.

Zo begint het gesprek met een voor mij bekende want hij heeft immers de oude profielfoto en spreekt mij aan bij mijn voornaam.

Niets is minder waar helaas. Na twee zinnen maakt hij mij duidelijk dat hij een probleem heeft en of ik hem kan helpen. Zijn internetbankieren is geblokeerd en hij moet dringend een rekening te betalen. Toen gingen bij mij de alarmbellen af en heb ik de betreffende vriend opgebeld om te vertellen dat zijn identiteit gekopieerd was.

Oplichter komt echt als een bekende over
Het appje word gestuurd met een voor jou onbekend nummer maar met een profielfoto van jou vriend of familielid. Het gesprek verloopt natuurlijk en je hebt niet direct door dat je met iemand anders aan het chatten bent. Om je extra te laten geloven proberen ze je een aantal keer via whatsapp te bellen wat helaas mislukt. Hierdoor denk jij alleen maar meer dat je met jou bekende te maken hebt.

Financiele hulp
Al vrij snel vraagt deze persoon of je wilt helpen. De internetbankieren van jou bekende werkt niet en hij/zij moet op korte termijn een rekening betalen. Of jij deze even zou willen betalen zodat hij deze direct daarna terug kan overmaken. Hij/zij schaamt zich heel erg dat dit gevraagd moet worden maar er is even geen andere uitweg. Omdat het zo vertrouwd voelt maar je dit geld over en ben jij je geld kwijt.

Je spreek je vriend of familielid
Achteraf spreek je dan je vriend of familielid en blijkt deze helemaal geen nieuw nummer te hebben en ook niet om geld gevraagd te hebben aan jou. Een erg slinkse wijze om jou geld afhandig te maken.
Gelukkig had ikzelf dit vrij snel door en is dit leed mij bespaart gebleven. Wel vraag ik mij nog steeds af of hij met mijn profielfoto hetzelfde spelletje aan het spelen is.

Let dus goed op! Whatsapp oplichting is een feit.