Whatsapp en privacy: Dit is wat je moet weten

Er is een grote kans dat jij WhatsApp gebruikt. In Nederland gebruiken namelijk 12,1 miljoen mensen deze app, waarvan 9,3 miljoen mensen zelfs dagelijks. Hierbij is een gezonde relatie met je smartphone nog wel eens een punt van aandacht. Veel mensen zitten namelijk veel te veel naar een telefoonscherm te kijken. Het is natuurlijk wel ook het ideale platform om snel even contact op te nemen en bijvoorbeeld foto’s te delen. Veel mensen kijken hierbij niet echt goed naar privacy. Hoe zit het nou eigenlijk met WhatsApp en privacy? Hieronder lees je het!

WhatsApp is onderdeel van Facebook

WhatsApp is onmisbaar voor veel mensen, het is eerder gek wanneer je geen WhatsApp hebt. Facebook is sinds 2014 de eigenaar van de app, toen het WhatsApp voor 19 miljard overnam. Je hebt geen Facebook nodig om WhatsApp te kunnen gebruiken. Wel wisselen Facebook en WhatsApp gegevens uit. Dit zijn de gegevens van je apparaat, de versie van je besturingssysteem, de landcode van je telefoonnummer en een aantal andere gebruiksgegevens. Deze gegevens heeft Facebook dus ook van je wanneer je WhatsApp gebruikt, of dit ook wordt gekoppeld aan je Facebook account als je dat hebt is onbekend. Het wordt volgens Facebook en WhatsApp niet gebruikt om je ervaring op Facebook te verbeteren.

Hoe zit het met de nieuwe privacywet?

De laatste tijd zijn er veel verhalen over WhatsApp dat gegevens zou delen met Facebook, omdat je hiervan een bepaalde melding krijgt. Wanneer je die nieuwe voorwaarden niet accepteert zou je de app niet langer kunnen gebruiken. Die deadline is na veel verwarring uitgesteld naar mei. Binnen de EU verandert er echter niets, er wordt niets meer gedeeld en je krijgt ook geen advertenties van derden te zien op WhatsApp.

De nieuwe voorwaarden zijn bedoeld om de zakelijke markt beter te kunnen bedienen. De mogelijkheden van en via WhatsApp worden uitgebreid. Hiervoor moeten extra gegevens worden opgeslagen. Qua privacy verandert er echter niet veel, dat neemt natuurlijk niet weg dat het voor een gezonde relatie met je smartphone beter is om soms wat minder gebruik te maken van de app.