Vijf handige tips om te filmen met je smartphone

Een smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Verantwoord smartphone gebruiken blijft belangrijk, maar er zijn zoveel dingen die je met dit kleinood kunt doen, dat het jammer zou zijn om niet alle mogelijkheden te benutten. Hieronder enkele tips die je kunnen helpen bij het filmen met je smartphone. En daarvoor hoef je heus geen filmregisseur te zijn. Ook hoef je niet over het allerduurste of allergrootste model te beschikken. Een kleine smartphone biedt heel vaak optimale kwaliteit. Een video zegt nóg meer dan een foto. Door de bewegende beelden blijft de herinnering nóg beter in het geheugen hangen. Ga dus snel aan de slag op onderstaande manier!

Met twee handen graag

Voor een mooi en stabiel beeld mag je smartphone niet trillen. Het maakt hiervoor niet uit of je een grote of een kleine smartphone hebt. Hou die steeds vast met twee handen. Voor nog meer stabiliteit kan je je ellebogen tegen je zij houden of ergens op laten steunen.

De kalmte bewaren

Dat je als amateur stress ervaart, is logisch. Maar het is belangrijk om je niet druk te maken. Dit komt een prima beeldkwaliteit ten goede. Blijf onder alle omstandigheden rustig en kalm. Denk vooraf goed na hoe je alles in beeld gaat brengen en bekijk alles vanop afstand vooraleer je de knop aanraakt.

Hou het licht in de gaten

De lichtinval speelt een grote rol bij het fotograferen en het filmen. Wanneer je tegen het licht filmt, vergaat alles in donkere silhouetten. Film dus met het licht mee. Zo krijg je de mooiste opnames. Ben je al iets gevorderd of wil je wat experimenteren? Dan kan je ook kiezen voor een speciale lichtinval.

Beweeg in de richting van je onderwerp

Wellicht ben je geneigd om alle functies eens uit te proberen. De zoomknop laat je echter beter achterwege. Meestal levert inzoomen een korrelig beeld op. Lenzen van smartphones zijn namelijk vaak niet geavanceerd genoeg om vlijmscherpe kwaliteit te leveren.

Niet alles tegelijk

Wanneer je lang aan één stuk door filmt, wordt het algauw een langdradige opname. Veel beter is het om losse shots te maken. Dit is ook handiger, want aparte shots kan je later beter verwerken bij het monteren.

Filmen is alvast een voorbeeld van verantwoord smartphone gebruiken. Het is een activiteit waar je ook later nog veel plezier zult aan beleven. Klaar voor de opnames? Go go go.