7 makkelijke tips voor een gezonde relatie met je smartphone

HELP! Ik ben verslaafd aan mijn telefoon!

Anno 2020 lijkt het alsof bijna iedereen zit vastgeplakt aan zijn telefoon. De verslaving aan de smartphone is nu groter dan ooit, uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld meer dan 2 uur per dag op onze smartphone zitten: Netflix kijken op je smartphone, contact onderhouden met mensen, je social media page checken en ga zo maar door! Hierdoor kan het gebeuren dat je zo verslaafd raakt aan je smartphone dat de ‘relatie’ ongezond wordt. In dit artikel deel ik met jou de 7 tips om een gezonde relatie met je smartphone te creëeren!

TIP 1: Stel een tijdslimiet in!

Allereerst is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de tijd waarop je op je smartphone zit. Stel een tijdslimiet in dat bijvoorbeeld maximaal 1 uur op je telefoon mag zitten per dag.

TIP 2: Neem maatregelen waardoor je smartphone langer mee kan!

Naast het feit dat je natuurlijk op jezelf moet letten dat je je telefoon niet te vaak pakt, is het natuurlijk ook belangrijk dat jij je smartphone goed onderhoud. Wanneer de smartphone batterij snel leeg gaat, kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de helderheid minder hoog te zetten of de wifi uit te zetten.

TIP 3: Doe eerst de noodzakelijke dingen!

Maak voor jezelf een soort beloningssysteem. Bijvoorbeeld dat je na het lezen van 20 pagina’s even op een kwartiertje pauze mag nemen op je telefoon. Zo voorkom je dat je uren achter je telefoon zit en de noodzakelijke taken niet afkrijgt! Let er wel op dat je hierdoor wel gelijk uit je concentratie bent (wanneer je je telefoon pakt)!

TIP 4: Download de Netflix aflevering alvast!

Netflix kijken op je smartphone? Download dan via wifi alvast de aflevering en/of film. Dit zorgt ervoor dat je kan besparen op de data én op de batterij!

TIP 5: Stel een tijdslimiet in!

Wil je Netflix kijken op je telefoon? Stel dan een limiet in! Bijvoorbeeld dat je elke dag maximaal 1 aflevering mag kijken of een uurtje naar een film mag kijken.

TIP 6: Smartphone batterij snel leeg? Wacht op de volgende dag!

Is de batterij alweer leeg? Spreek met jezelf af dat je jouw telefoon de volgende dag pas weer mag opladen. Zo bescherm je jezelf dat je niet tóch te lang op je telefoon zit.

TIP 7: Schakel de meldingen uit!

‘PING!’ Je hoort het voortdurend. Dit zorgt ervoor dat jij elke keer wordt geprikkeld om even op je telefoon te kijken. Om even te checken wie iets heeft gestuurd of wat de melding is. Zet de meldingen op je telefoon uit, zodat je ook niet in verleiding komt om je telefoon te checken!