Wat zijn de verschillen tussen iPhone Se en 6s

Afmeting en design maken het onderscheid tussen de iPhone 6s en de iPhone Se. Om dit toe te lichten is het handig om beide modellen te vergelijken met hun moedermodel, de iPhone 6. De body van de 6s (138,3 mm x 67,1 mm x 7,1 mm) heeft op enkele millimeters na dezelfde afmeting als die van de iPhone 6 (138,1 mm x 67,0 mm x 6,9 mm).Het beeldscherm heeft exact dezelfde diagonaal van 4,7-inch. Ook het ontwerp heeft identieke gestroomlijnde randen, waardoor de smartphone teder aanvoelt in de hand.verschillen tussen iPhone Se en 6s(1)

De iPhone Se (123,8 mm x 58,6 mm x 7,6 mm) is echter een stukje kleiner en iets molliger dan de iPhone 6 en heeft een beelddiagonaal van 4-inch. Qua ontwerp is de Se minder vloeiend en afgeplat. Het toestel toont eigenlijk meer uiterlijke overeenkomst met de iPhone 5. Apple heeft bewust hiervoor gekozen, omdat er voldoende gebruikers zijn die de voorkeur geven aan een kleinere smartphone met een wat bredere rand. Het geeft hun een aangename, stevige grip op het toestel. Met een gewicht van 113 gram weegt de Se bovendien maar liefst 30 gram minder dan de 6s.

verschil tussen iphone se en iphone 6sTechnische verschillen tussen iPhone Se en 6s

In technologie verschillen de iPhone Se (uitgebracht in maart 2016) en de iPhone 6s (september 2015) niet veel. De modellen gebruiken dezelfde 64-Bit A9 chip, dezelfde M9 motion coprocessor en hebben hetzelfde 2-Ram werkgeheugen. De camera aan de achterkant van de telefoon schiet op zowel de 6s als de Se foto’s tot een resolutie van 12 megapixels en kan filmpjes in 4K-video produceren. De camera aan de voorzijde is bij de iPhone 6s (5 megapixels) scherper dan bij de iPhone Se (1,2 megapixels), maar de realiteit heeft uitgewezen dat die hogere resolutie haast nooit nodig is.

Enig verschil zit er wel tussen de beeldschermen van de smartphones. Naast de grotere afmeting is het scherm van de iPhone 6s ook iets helderder en biedt het een wat hoger contrast. Het 6s scherm is uitgerust met 3D Touch, waarmee je kunt springen naar apps en websites door harder op een shortcut of URL te drukken. De iPhone Se ondersteunt deze technologie niet. Hiertegenover staat dat het scherm van de Se is voorzien van Touch ID, om vingerafdruk-herkenning te versnellen. Dit ontbreekt op de 6s.

De kleinere afmeting en de iets mindere prestatie van het beeldscherm van de iPhone Se vertaalt zich uiteraard in een lagere aanschafprijs. Een Se kost gemiddeld 250 euro minder dan een iPhone 6s met evenveel opslagcapaciteit (aantal GB’s). Voor menig iPhone enthousiasteling is dit misschien het belangrijkste verschil.