Dit is wat we weten over de iPhone 13

De eerste geruchten over de iPhone 13 doen al weer de ronde. Afgelopen oktober (2020) kwam Apple met vier verschillende iPhone 12-modellen, maar het volgende model klopt al weer aan de deur. Iedereen verwacht dat de iPhone 13, net als de iPhone 12, er ook in vier varianten zal komen. Wat kun je nog meer verwachten van de iPhone 13?

De verschillende iPhones 13

Wat betreft de afmetingen verwachten we dat het iPhone 13 assortiment zal bestaan uit de iPhone 13 mini (5,4 inch), de iPhone 13 (6,1 inch), de iPhone 13 Pro (6,1 inch) en de iPhone 13 Pro Max (6,8 inch). Apple nam met de iPhone 12 afscheid van de afgeronde zijkanten en koos voor een design met scherpe randen en vlakke zijkanten. Het is onwaarschijnlijk dat daar na één jaar veel aan zal verander en en dus kun je er wel vanuit gaan dat het merk met het appeltje met hetzelfde ontwerp verder zal gaan.

alles over de iPhone 13

De inkeping aan de voorzijde van de iPhone, waarin onder meer het camerasysteem en de Face ID-sensoren verwerkt zijn, zal waarschijnlijk bij de iPhone 13 wel anders zijn.. Apple gaat deze inkeping naar alle waarschijnlijkheid kleiner maken. Dit doet Apple door de oorspeaker naar de bovenzijde te verplaatsen, waardoor de componenten voor Face ID dichter bij elkaar komen te liggen. Hierdoor is de notch een stuk smaller dan voorheen.

Wat weten we van de camera van de iPhone 13

Er komt volgens de geruchten een leuke camera-upgrade aan. De twee vlaggenschepen, de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max, zullen waarschijnlijk een sterk verbeterde ultragroothoeklens krijgen. Verder verandert er bij het iPhone 13 ontwerp iets aan de cameramodule aan de achterkant, want de lenzen worden een stuk groter.

Het gaat om een lens met een diafragma van f/1.8, met zes elementen en autofocus. Ter vergelijking: alle iPhone 12-modellen zijn uitgerust met een diafragma van f/2.5, met vijf elementen en een vaste focus. De twee goedkopere iPhone 13-modellen blijven dezelfde ultragroothoeklens houden. Ook de sensorgrootte van de nieuwe Pro-modellen zou toenemen. Dit betekent dat de camera van alle vier nieuwe iPhones er flink op vooruit gaat.

Naar het schijnt werkt Apple aan een makkelijkere manier om het toestel te ontgrendelen.

Nu gebeurt dat vooral met Face ID, wat goed werkt, maar onhandig is als je bijvoorbeeld een mondkapje draagt, of een sjaal voor de mond hebt. Dan wordt de vingerafdrukscanner gemist, en die komt dus mogelijk terug. Er gaan zelfs geruchten dat Apple de mogelijkheden onderzoekt voor een iPhone met Touch ID onder het scherm. Hierbij ontgrendel je de iPhone al door simpelweg je vinger op het scherm te leggen.

Wat weten we van de camera van de iPhone 13

Iphone 13 of iPhone 12S?

We spreken hier trouwens de hele tijd over de iPhone 13, maar die naam is nog  iet zeker. Allereerst omdat het cijfer in een groot deel van de wereld wordt gezien als een ongeluksgetal. Tech-bedrijven zijn daar gevoelig voor; het is een van de redenen dat er nooit een iPhone 9 verscheen. De 9 is in Japan namelijk een ongeluksgetal, en Apple heeft hier een behoorlijk groot marktaandeel. Daarnaast is het bij Apple gebruikelijk dat er na een grote upgrade een ‘S’-serie volgt. Voor het laatst gebeurde dat bij de iPhone XS uit 2018. De iPhone 12 was door het nieuwe design en 5G-ondersteuning een flinke sprong voorwaarts. Bij de opvolger worden minder grote veranderingen verwacht. Grote kans dus dat de nieuwe iPhone de iPhone 12s gaat heten.

ProMotion-scherm met 120Hz

Voor de duurdere Pro-modellen lijkt er een verbetering te komen aan het scherm. Deze worden namelijk uitgerust met een 120Hz ProMotion-display. Dit is een scherm dat zich veel sneller ververst, waardoor alles vloeiender oogt. Ter vergelijking: de huidige iPhone modellen gebruiken een verversingsfrequentie van 60Hz. De snelheid wordt dus verdubbeld en dit merk je vooral bij het swipen en scrollen.

Het grote struikelblok bij de nieuwste iPhones is de batterij, die is niet fantastisch. Met de iPhone 13 lijkt de accu er flink op vooruit te gaan, want de nieuwe iPhones hebben volgens betrouwbare geruchten een aanzienlijk grotere batterij. Deze zou ongeveer tien procent groter worden. Bij de grote iPhone 12 Pro Max is dat zelfs 18 procent.

Dat er extra batterij in de iPhone past, komt doordat Apple een ruimtebesparend ontwerp zou gebruiken. 

De verschillende iPhones 13

De iPhone 13 en 5G

De iPhone 12 (mini) en iPhone 12 (Pro) ondersteunen uiteraard 5G, maar kunnen daarbij alleen verbinding maken met de lagere Sub-6 GHz frequenties. De ondersteuning voor millimeter wave (mmWave) is er alleen voor de Amerikaanse iPhone 12 en iPhone 12 Pro. De kans is groot dat we bij de iPhone 13 wél een toestel met mmWave krijgen.

Zo zullen meer dan vijftig procent van de iPhone 13-modellen die Apple produceert mmWave ondersteunen. Waarschijnlijke kandidaten hiervoor zijn Canada, Japan, Australië en ‘enkele Europese landen’. We verwachten dat Nederland daar ook bij zit.