Nieuw schermformaat smartphone 18:9: een kleine ergonomische revolutie

Bij het begin van 2017 leken veel grote fabrikanten van smartphones zich af te vragen of ze nog een randje rond het scherm zouden behouden of niet. LG was de eerste die bij een recente presentatie op de proppen kwam met een nieuw schermformaat voor mobiele telefonie: het 18:9-schermformaat.

Voor- en nadelen van een nieuw schermformaat smartphone

We zetten even de voordelen van dit nieuwe formaat op een rij. Na het experimenteren met de G5, gaat LG dit jaar terug back to basics ten voordele van de efficiëntie en de originaliteit. De ongebruikelijke grootte van het scherm illustreert de bezorgdheid van de fabrikanten om aantrekkelijk te blijven voor de gebruiker. Terwijl het 16:9 de wereld van de mobiele telefoon regeerde werd het nieuw schermformaat mobiele telefoon gelanceerd, hetgeen resulteerde in een smaller en hoger toestel. Deze nieuwe manier van denken over het gebruik van de mobiele telefoon heeft ongetwijfeld een aantal voordelen. Dit formaat ligt veel gemakkelijker in de hand om een goede grip te hebben aan de zijkanten. Het is een tendens dat de meeste toepassingen de navigatie-elementen aan de boven- of onderkant van het scherm zetten. Het nieuwe formaat is veel handiger om te navigeren.

Het lijkt onwaarschijnlijk maar door het weglaten van de randen is het nieuwe formaat veel meer ergonomisch. Het ziet er compacter uit maar het scherm neemt wel 78% van de totale oppervlakte van de telefoon in. Wat voor sommigen een voordeel is, kan voor anderen aan nadeel zijn. Vanwege de nieuwe verhoudingen gaan we ons toestel meer verticaal gebruiken dan horizontaal. Sommigen vinden het niet erg esthetisch wanneer ze een video willen bekijken die nog in 16:9 wordt uitgezonden en er een zwarte rand verschijnt omdat het scherm groter is. Dit is iets dat niet direct zal opgelost zijn omdat sommige toepassingen nog moeten aangepast worden aan het ongebruikelijke formaat. Ondertussen is het wel mogelijk om dit te corrigeren door de zoominstelling op de telefoon te gebruiken. Maar de slagkracht van de producenten van mobiele telefoons zal zeker van nut zijn om de producenten zoals YouTube te overhalen om hun formaat aan te passen. LG was de eerste om dit nieuwe formaat te lanceren maar de andere producenten van mobiele telefoons zullen snel volgen omdat er nog steeds een oorlog woedt waarbij de grenzen van de smartphone worden verlegd. Ons besluit mag zijn dat voor een kleine meerprijs een aanzienlijke winst krijgen in ergonomie door het nieuw mobiel scherm.