Mobiele telefonie op de Nederlandse markt

U heeft nood aan een nieuwe smartphone maar weet niet goed welke u moet kiezen. Het gebeurt bij veel mensen. De markten zijn zodanig verzadigd dat we soms niet meer weten welke provider we moeten kiezen. Het is heel belangrijk bij het maken van uw keuze te weten welke aanbieders er zijn en waar u meer voordeel kan uithalen.

Verschil tussen providers

Netwerk providers hebben over het landsgebied verschillende masten staan die een netwerksignaal uitsturen. Via dit netwerk kunnen we mobiel communiceren met elkaar door middel van onze smartphone.

Virtuele providers hebben in Nederland niet het recht om eigen masten te plaatsen van waaruit ze een netwerksignaal versturen. Daarom gebruiken die virtuele providers vaak het netwerksignaal van bestaande netwerk providers. Hierdoor verschillen uiteraard de diensten van deze providers.

Soorten providers

Om te weten welke provider voor u het meest interessant is is het belangrijk ze allemaal te kennen. Weten wat ze aanbieden, wie ze zijn en waarvoor ze staan.

In Nederland zijn er vier providers met een netwerk. Dit zijn KPN, Vodafone,T-Mobile en Tele2. Zij hebben over het landgebied de masten staan die signalen uitzenden.

Daarnaast zijn er acht virtuele providers: Simyou, RobinMobile, Youfone, Telfort, Ziggo, HollandsNieuwe, Ben en Simpel. Zij bieden hun diensten aan via de netwerksignalen van de netwerk providers.

4G

Eén van de verschillen tussen al die providers is het 4G netwerk. De providers die dit aanbieden zijn de netwerkproviders (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2). Dus de providers die masten in hun eigendom hebben. De virtuele provider bieden vaak een 2G of 3G netwerk aan dat via één van die bestaande verbindingslijnen (netwerken) gaat.

Mobiele abonnementen met en zonder smartphone

4G is een mobiel abonnement waarvoor u kunt kiezen maar daarnaast kunt u ook kiezen voor een mobiel abonnement met smartphone. En u hoeft niet noodzakelijk voor het hoogste te kiezen maar kan al tevreden zijn met 2G of 3G. Dat hangt allemaal af van uw wensen.

De aanbieders van mobiele abonnementen met smartphone zijn Ben, Tele2, HollandsNieuwe en Telfort. Zij bieden vaak de smartphone aan samen met een aantal gratis megabytes en soms zelfs met onbeperkte sms’en. Allemaal in één pakket.

Wees zeker

Je moet je eerst bewust zijn van wat je noden en wensen zijn. Voor je het weet heb je een abonnement die je niet nodig hebt of betaal je veel te veel terwijl het goedkoper kan.

Wees je bewust van je aankoop en laat je niets ‘aansmeren’ wat je niet nodig hebt want vaak zullen winkeliers u proberen te sturen richting een abonnement met onbeperkte ditjes en datjes.

U moet vooral rekening houden met wat u nodig heeft en onthoud dat des te meer opties des te duurder uw abonnement wordt.

Wanneer je goed ingelicht bent kunt u een goede keuze maken.

Veel succes.