Wat is mobile first index en wat zijn de gevolgen?

mobile first index

Het gebruik van mobiele apparaten neemt enorm toe. Het is tegenwoordig al zo dat zelfs de pc en de populaire laptop al achterwege worden gelaten als we het internet gebruiken. De meeste mensen starten met de zoekpagina Google. Via Google kunnen we elk onderwerp vinden dat we maar zoeken. Tot nu toe wordt de ranking van de zoekresultaten samengesteld op basis van de desktopversie van de websites. Google wil dit nu wijzigen naar een mobile index.

Wat is de mobile first index?

Veel ondernemingen maken naast hun desktopsite ook een mobiele website. Deze mobiele website is geheel geschikt qua afmetingen en data voor weergave op een smartphone. De mobiele websites hebben nu in de weergegeven zoekresultaten van Google nog een ondergeschikte rol. Enkel de desktopversies van websites worden daarin meegenomen. Google heeft al een lange tijd geleden, toen de smartphone steeds meer zijn intrede deed besloten om dit te veranderen. Doordat de meeste zoekopdrachten nu via een smartphone of een tablet worden gegeven, zal de mobile index nu leidinggevend worden. Mobiele websites worden dan als eerste door Google geïndexeerd.

Wanneer wordt mobile first index ingevoerd?

Reeds in 2015 oversteeg het aantal mobiele zoekopdrachten via Google het aantal desktop zoekopdrachten. Google zag in en voorspelde dat het niet lang meer zal duren dat alle dataverkeer enkel nog maar via mobiele apparatuur zal lopen. Men is toen gestart met het voorbereiden voor de mobile first index. Enkele malen heeft Google aangegeven te starten met het uitrollen, uiteindelijk is Google in maart 2018 gestart met het uitrollen hiervan.

Voorbereiden op mobile first index

Wanneer je enkel een desktopwebsite hebt, zul je moet weten wat is de mobile first index? Ook zul je je moeten voorbereiden op mobile first index. Uiteraard zal Google je website nog weergeven, maar er is risico dat mobile websites boven de jouwe getoond gaan worden. Het snelst en gemakkelijkste is om je website responsief te maken. Een responsieve website past namelijk de weergave van je website automatisch aan, aan het schermformaat van een gebruikt (mobiel) apparaat. Zorg ook dat je jouw website gemakkelijk leesbaar maakt zonder lappen tekst en maak gebruik van SEO. Dit zijn specifieke woorden of zinnen die door Google gemakkelijk herkend en gerankt worden. Ook de laadsnelheid van je website is erg belangrijk op mobiele apparaten. Zorg dus dat je website snel geladen wordt, want de gebruiker slaat anders gemakkelijk je website over.