Steeds minder mensen kiezen een abonnement met mobiel op afbetaling

Abonnement met mobiel steeds minder populair

Smartphone op afbetaling kopen wordt moeilijker

Sinds mei dit jaar is het een stuk minder aantrekkelijk geworden om een dure smartphone te kopen bij een abonnement. Dat komt door de ‘Wet Financieel Toezicht’. Als je een smartphone duurder dan 250 euro op afbetaling wil kopen, moet je kunnen bewijzen dat je dat toestel kan betalen en de afbetaling van die telefoon wordt nu ook gezien als lening. Die nieuwe wetten zijn er om schulden tegen te gaan, maar ze hebben ook hun nadelen. Zo wordt het voor studenten onmogelijk om een smartphone op afbetaling aan te schaffen, want iemand met een inkomen onder 800 euro per maand mag maximum 10 euro per maand lenen. Voor
Bij een abonnement van 2 jaar mag je dus niet meer dan 240 euro lenen.

Daarnaast moet de lening van je smartphone ook aangemeld worden bij het Bureau Krediet en dat kan gevolgen hebben voor eventuele nieuwe leningen die je wil aanvragen bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis.

Gevolgen voor de telecomsector

De ‘Wet Financieel Toezicht’ of WTF heeft ook gevolgen voor de telecomsector. Zo blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. Er worden minder smartphones met abonnement verkocht. De sim only abonnementen zijn wel in opmars. In het eerste kwartaal van dit jaar kocht 34% van de kopers een los toestel met sim only abonnement. Dat percentage is in het derde kwartaal gestegen naar 44%.

Als er nog een toestel op afbetaling gekocht wordt, is die lening steeds minder voor het volledige bedrag van het toestel. Vroeger deed 27% dat, nu leent slechts 14% van de consumenten nog voor het volledige bedrag van zijn smartphone.

Nederland kan op termijn haar technologische voorsprong verliezen

De abonnementen met toestel hebben er jarenlang voor gezorgd dat Nederland koploper kon worden qua adaptie van nieuwe technologie. Door de vele financieringen en subsidies was het gemakkelijk om steeds de nieuwste, duurste smartphone te kopen. Maar dat tijdperk lijkt nu op zijn einde.

Mensen beseffen steeds meer hoe duur een smartphone eigenlijk is. Daarom doen ze ook langer met hun ‘oude’ toestel. Ze sparen langer voor een nieuwe, stellen het uit of kiezen voor een goedkoper model. Dat kan ervoor zorgen dat Nederland zijn leiderschapspositie verliest.